Odrůdová vína

Ryzlink vlašský Qvevri

Ryzlink vlašský qvevri

Qvevri je hliněná nádoba ve tvaru amfory, která pochází z Gruzie. Byla vyrobena z hlíny z oblasti Kachetie a zde také vypálená. Tamější půda obsahuje vyšší množství stříbra, které působí asepticky a víno, které v nádrží zraje, je proto více chráněno proti různým negativním mikrobiálním nepravostem. Další pevnost a ochranu vínu dodávají přirozené antioxidanty, které se uvolňují v průběhu kvašení a následného několikaměsíčního ležení vína na slupkách a pecičkách. Tato několik tisíc let stará technologie dává vzniknout velmi složitým vínům.

Výběrová vyzrálost, přirozený proces výroby s autochtonními kvasinkami, mikrovinařská filosofie přípravy vína a trpělivost, to jsou faktory, které podporují mnohovrstevnatost a ušlechtilost tohoto vína.

Zlatavá až jantarová barva značí nazrálost vína. Ve velmi komplexní vůni můžete postihnout medovost, kandovaný zázvor, badyán, kompotované kdoule, sušené fíky, hřebíček nebo židovskou třešeň. Chuť díky technologii připomíná svými taniny červené víno a to v podobě plodů oskeruší, pomela nebo akorátně zralých sralek. V dochuti jsou patrné stopy skořápkových plodů, především mandlí a vlašských ořechů.

Kde víno koupit? Ceník

Zatřídění

Ročník: 2016
Odrůda: Ryzlink vlašsský
Jakostní třída: Moravské zemské víno, bílé suché
11 měsíců v qvevri na slupkách
11 měsíců v barikových sudech na kvasnicích
nefiltrované, s kvasničním sedimentem
jemně zatřeste lahví a něco si přejte
Obs. alkoholu | cukru | kyselin 13 % | 0,2 g/l | 5,7 g/l
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Březí
Viniční trať: Liščí vrch

Způsob podávání

  • Podávání 13 °C
  • Snoubení Ke konzumaci s poučenými konzumenty
  • Archivace 3–6 let