Odrůdová vína
Pinot Blanc jeden sud
Jeden sud představuje naše vína, která jsou zajímavá svou individualitou. Jedná se o vybrané partie hroznů, jejichž rmut a následné víno z něj je vinifikováno v malých dubových sudech. Z těchto sudů je po delším zrání vybrán ten nejlepší jeden sud, který je určen pro tuto jedinečnou řadu. Výběrová vyzrálost, přirozený proces výroby s autochtonními kvasinkami, mikrovinařská filosofie přípravy vína a trpělivost, to jsou faktory, které podporují mnohovrstevnatost a ušlechtilost těchto vín.
Setkali jste se nyní s vínem z odrůdy Pinot Blanc. Hrozny v roce 2013 dozrály poněkud odlišně od ročníku 2014. Cukernatost byla velmi podobná, ale lišil se obsah kyselin a charakter aroma. Starší víno bylo ovocnější, se zakomponovanou kyselinkou, mladší víno mělo kyselinu pikantní a působilo květnatě a bylinně. Rozhodli jsme se je tedy zkupážovat a to v listopadu roku 2015. Víno z této směsi ročníků tedy teď označujeme 13,5. Do té doby obě dvě vína zrála v barikových sudech na jemných kvasnicích a bez síry, tedy 13 a 25 měsíců. V průběhu zrání došlo k optimálnímu zakomponování aroma dřeva do odrůdové aromatiky. Ve vůni je tedy možné nalézt kombinaci aroma žluté broskve, nakládaných hrušek, bílého rybízu, ale také sladkého dřeva, kandovaného ovoce a pečené meruňky. Chuť je velmi kulatá, plná sladkých taninů z vyzrálých hroznů a použitého sudu. V dochuti je možné postřehnout fialky, vanilku a badyán. Hotová kupáž byla nalahvována bez filtrace.
Zatřídění
Odrůda: | Pinot blanc |
---|---|
Ročník: | 2013, 2014 |
Jakostní třída: | moravské zemské víno |
Obs. alkoholu | cukru | kyselin | 13 % | 3,9 g/l | 5 g/l |
Vinařská oblast: | Morava |
Vinařská podoblast: | Velkopavlovická |
Vinařská obec: | Horní Bojanovice |
Viniční trať: | Framperky |
Způsob podávání
- Podávání 11 °C
- Snoubení
- Archivace 3–15 let
Doporučujeme dekantovat 2 hodiny před konzumací s poučenými konzumenty.