Odrůdová vína

Jeden sud Pinot Blanc

Pinot Blanc jeden sud

Jeden sud představuje naše vína, která jsou zajímavá svou individualitou. Jedná se o vybrané partie hroznů, jejichž rmut a následné víno z něj je vinifikováno v malých dubových sudech. Z těchto sudů je po delším zrání vybrán ten nejlepší jeden sud, který je určen pro tuto jedinečnou řadu. Výběrová vyzrálost, přirozený proces výroby s autochtonními kvasinkami, mikrovinařská filosofie přípravy vína a trpělivost, to jsou faktory, které podporují mnohovrstevnatost a ušlechtilost těchto vín.

Setkali jste se nyní s vínem z odrůdy Pinot Blanc. Hrozny v roce 2013 dozrály poněkud odlišně od ročníku 2014. Cukernatost byla velmi podobná, ale lišil se obsah kyselin a charakter aroma. Starší víno bylo ovocnější, se zakomponovanou kyselinkou, mladší víno mělo kyselinu pikantní a působilo květnatě a bylinně. Rozhodli jsme se je tedy zkupážovat a to v listopadu roku 2015. Víno z této směsi ročníků tedy teď označujeme 13,5. Do té doby obě dvě vína zrála v barikových sudech na jemných kvasnicích a bez síry, tedy 13 a 25 měsíců. V průběhu zrání došlo k optimálnímu zakomponování aroma dřeva do odrůdové aromatiky. Ve vůni je tedy možné nalézt kombinaci aroma žluté broskve, nakládaných hrušek, bílého rybízu, ale také sladkého dřeva, kandovaného ovoce a pečené meruňky. Chuť je velmi kulatá, plná sladkých taninů z vyzrálých hroznů a použitého sudu. V dochuti je možné postřehnout fialky, vanilku a badyán. Hotová kupáž byla nalahvována bez filtrace.

Kde víno koupit? Ceník

Zatřídění

Odrůda: Pinot blanc
Ročník: 2013, 2014
Jakostní třída: moravské zemské víno
Obs. alkoholu | cukru | kyselin 13 % | 3,9 g/l | 5 g/l
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Horní Bojanovice
Viniční trať: Framperky

Způsob podávání

  • Podávání 11 °C
  • Snoubení Meditace
  • Archivace 3–15 let

Doporučujeme dekantovat 2 hodiny před konzumací s poučenými konzumenty.