Napsali o nás

Články

Do vinohradu lákají na dřinu. Za stravu a víno
5plus2, Nikol Muselíková, 20. 1. 2017
Doktor Růžových vín
Hospodářské noviny, Miloš Čermák, 29. 8. 2016
Stávek zahalil léto do růžova. A sklidil úspěch
Břeclavský deník, Aneta Beránková, 29. 8. 2015
Ochutnejte sto nejlepších moravských a českých vín pro rok 2015. A nebojte se sladkých!
ZEN, 5. 3. 2015
I víno je cesta
Audi Magazín, 3/2014
Využití štěrbinových ACO žlabů v expandujícím vinařském provozu
ACO stavební prvky, 13. 10. 2014
Stávek zahalil léto do růžova. A sklidil úspěch
Břeclavský deník, Aneta Beránková, 29. 8. 2014
Vína pro speciální příležitost umocní mimořádný okamžik
HOREKA #82, Jana Dorčáková
Stávkova Sexta 2010 a Strohmeier Weiß 2012
Jižní svah, Jan Čeřovský, 26. 11. 2013
5 neotřelých tipů, kam za vínem: Zkuste rakousko-uherskou vinárnu v Praze nebo vinici na Mostecku
life.ihned.cz, Jan Čeřovský, 30. 8. 2013
VÍNO J. STÁVEK ve vinné encyklopedii NEW
NEW, srpen 2013
Rosé – veselý i vážný vícebarevný svět vína
Svět Hotel a Gastro, červenec/srpen 2013
Tohle je naše rosé
Svět Hotel a Gastro, duben/květen 2013
Pohádkové Trdlování s „portským“ v Němčičkách
Crustum Mladá vinotéka, 18. 4. 2013
Jediné růžové zastoupení je z Modrých hor
5+1 dny, Ivo Cencinger, 7. 3. 2013
Stávek z Němčiček daň z vína platí, přesto stojí za kolegy
Břeclavský deník, Lukáš Ivánek, 7. 1. 2013
Likérového vína stačí půl litru. Je sladší a má víc alkoholu
Brněnský deník, Kateřina Foltánková, 17. 7. 2012
Mladé vinařské pušky
podkorkem.net, 4. 7. 2012
VOC Modré hory poprvé Championem
Wine and degustation, červen 2012
Portské víno z Němčiček bodovalo ve Vídni
Vinař a sadař, červen 2011
Dobroty tetiček z Moravy
Hospodářské noviny In Magazín, Lenka Požárková, 24. 8. 2011
Jan Stávek – Sny si nechám raději pro sebe
Wine & Degustation, Jiří Trapek, 29. 4. 2011
Na Vánoce nabízí portské z Moravy
Mladá fronta Dnes, -sol, 22. 12. 2010
U růžových vín má být znát odkud pocházejí
Mladá fronta Dnes, 15. 9. 2010
Ružová pohoda
Magazín Brejk, Vladimír Turkovič, září 2010
Vinař z Němčiček rozlévá hostům „Áčko“ nebo „Dědovu večerku“
Magatín E15.cz, 8. 5. 2010
Portské z jihu Moravy chutná dokonce i Portugalcům
Magatín E15.cz, 16. 3. 2010

Audio, video

Větrník (ČRo Olomouc), 5. 11. 2010 | stáhnout ve formátu MP3

Na cestách – Foritfikované víno, WineBar Vinograf, 9. 10. 2010

O růžových s Honzou Stávkem, WineBar Vinograf, 11. 9. 2010

Na Vánoce nabízí portské z Moravy

NĚMČIČKY – I když duchovně založení lidé by asi nesouhlasili, Vánoce jsou jednoznačně svátkem pochoutek, dobrot a plných žaludků. Dobré jídlo chtějí lidé zalít také dobrým pitím. A tak se víc než kdy jindy objevuje na stolech i speciální víno. Třeba takové portské.

Je to víno sladší a více alkoholické. Proto se asi u nás nejvíc pije v zimě, míní hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz. Podle něj portské vzniklo vlastně náhodou. Hrozny na jeho výrobu se sbíraly na horním toku řeky Douro. Než však obchodníci víno dokázali dopravit dolů do města Porto, v lodích se jim zkazilo. A tak do zkvašeného moštu začali přidávat vinný destilát, vysvětlil Babisz trik, jak víno cestu v podpalubí přečkalo. Takto ošetřené víno nakonec lidem zachutnalo.

V České republice mají koncesi k výrobě vín technologií portského pouze čtyři vinařství. Mezi nimi i Vinařský dvůr v Němčičkách.

V našem vinařství tvoří tato vína podstatnou část objemu výroby. Více než šedesát procent, říká vinař Jan Stávek.

Moravské portské se zde vyrábí tak, že se do kvasícího hroznového moštu přidává jemný vinný destilát. Tím se zastaví kvašení a ve víně tak zůstane vysoký zbytek přírodního hroznového cukru.

Takové je třeba víno Mistelle de Muscat. Pochází z odrůdy Muškát moravský a zraje v klasických dřevěných starších sudech. V Němčičkách vznikají i Lokusy. Ty zrají v sudech barikových, tedy ohněm vypalovaných sudech. Dávají vínu pražené čokoládové nebo vanilkové dezertní tóny, dodal Stávek.

Takové víno se podle něj hodí pít třeba jako aperitiv. Záleží na tom, jak se vychladí. Rovněž je ideální i v kombinaci se sladkými dezerty a moučníky, čerstvým ovocem, ořechy nebo jako doprovod ke zrajícím sýrům.

Regionální mutace | Mladá fronta DNES  – jižní Morava