Recepty

Škola tradičních moravských dezertů ve VÍNO J. STÁVEK v Němčičkách.

Trdelníky

Trdelníky

Tradiční němčičské trdelníky pečené na ohni jsou delikatesou, ke které se budete rádi vracet.

Ingredience

  • 1 l mléka,
  • 10 žloutků,
  • 40 dkg cukru krystal,
  • 60 dkg másla (může být napůl s Herou),
  • 12 dkg droždí,
  • hladká mouka dle potřeby (nejlépe 2/3 t 650, 1/3 hladké mouky special),
  • vajíčko na potření.
Posypka
  • 0,5 kg másla (může být napůl s Herou),
  • cukr moučka,
  • mouka,
  • zpracovat na drobenku, druhý den přimíchat sekané ořechy.

Postup přípravy

Všechny ingredience zpracujte jako klasické kynuté těsto, ale nechte kynout pouze 30–45 minut. Poté vyvalujte dlouhé tenké válečky, které postupně namotejte a upěchujte na dřevěné trdlo. Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte ze všech stran posypkou s ořechy. Pomalu za stálého točení opékejte na ohni (neměly by být plameny, aby se trdelník nespálil). Z opečeného trdelníku vyfukujte horký vzduch, aby se výrobek nezdeformoval, posypejte práškovým cukrem a podávejte nakrájené na kroužky.

Tradiční němčičské trdelníky si nejlépe vychutnáte spolu s luxusním likérovým vínem Mistelle de Muscat Solera.

Přesňáky

Přesňáky

Bramborové placičky z velmi jemného těsta sušené na plotně, pomazané sádlem a natřené povidlím jsou tradiční moravskou pochoutkou. Přesňáky na slano jsou i výbornou přílohou k pečené svatomartinské huse.

Ingredience

  • hladná mouka,
  • brambory,
  • sůl,
  • na postření rozpuštěné sádlo,
  • švestková povidla.

Postup přípravy

Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě, oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Přidáme mouku a zpracujeme na tužší hladké těsto. Na válu pak odkrajujeme kousky, z nich vytvoříme kuličky, které pak vyválíme válečkem na tenké placičky. Ty pak pečeme na plotně nebo na suché železné pánvi, až se na těstu začnou dělat puchýře. Hotové přesňáky pak zlehka pomažeme rozpuštěným sádlem, natřeme povidlím, zabalíme jako palačinku a podáváme.

Sladké přesňáky s povidlím vám budou nejlépe chutnat s likérovým vínem Lokus červený a dobrou kávou.

Boží milosti

Boží milosti

Boží milosti neboli křehutiny patří k tradičním masopustním sladkostem. Smaží se na sádle a úplně se vám rozplývají na jazyku.

Ingredience

  • 5 žloutků,
  • 5 lžic smetany,
  • 3 lžíce bílého vína,
  • 1 lžíce mletého cukru,
  • hladká mouka dle potřeby.

Postup přípravy

Na vál nasypeme mouku, vytvoříme důlek a přidáme ostatní ingredience. Vidličkou vše smícháme a ručně zpracujeme, až se budou na těstu dělat puchýře. Vyválíme na tenký plát a kolečkem nebo nožem vykrajujeme obdélníčky, ty pak uprostřed prořízneme a propleteme. Smažíme na tuku a osmažené milosti obalíme v moučkovém cukru.

Masopustní boží milosti, dobrá káva a lahodné likérové víno Mistelle de Muscat Juveano je kombinací, na kterou hned tak nezapomenete.

Jidášky

Jidášky

Jidáše se dřív pekly na Zelený čtvrtek; jejich tvar symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil.

Ingredience

  • 75 dkg polohrubé mouky,
  • 2–3 žloutky,
  • 3–4 dkg droždí,
  • lžička soli
  • 15 dkg cukru krystal,
  • 12 dkg tuku (hera/máslo),
  • 2,5 dl vlažného mléka,
  • 1 vanilka,
  • citronová kůra,
  • 1 lžíce rumu,
  • 1 vejce na potírání.

Postup přípravy

Těsto zpracujeme jako klasické kynuté těsto, necháme vykynout hodinu a 45 minut až 2 hodiny, poté na válu lžící odkrajujeme kousky, které vyválíme do tenkých válečků a tvarujeme do smyčky, šneku nebo tzv. brýlí. Na plechu potřeme vajíčkem a dáme péct na 150 –200 °C podle typu trouby. Ještě horké jidášky pokapeme medem a podáváme.

Velmi elegantním doplňkem k medovým jidáškům je likérové víno Lokus bílý, vyzkoušejte a podruhé neodoláte!

Mazanec

Mazanec

Mazanec je tradičním velikonočním pečivem, plněný rozinkami a mandlemi byl oblíbený hlavně po období pústu.

Ingredience

  • 50 dkg polohrubé mouky,
  • 2–3 žloutky,
  • 3–4 dkg droždí,
  • lžička soli,
  • 15 dkg cukru krystal,
  • 12 dkg tuku (hera/máslo),
  • 2,5 dl vlažného mléka,
  • 1 vanilka,
  • citronová kůra,
  • 1 lžíce rumu,
  • 2 lžíce rozinek,
  • 2 lžíce mandlí,
  • 1 vejce na potírání.

Postup přípravy

Těsto zpracujeme jako klasické kynuté těsto, necháme vykynout hodinu a 45 minut až 2 hodiny, na válu pak vytvoříme 4 malé bochánky, střed mazance rozřízneme ve tvaru malého kříže, na plechu potřeme vajíčkem a dáme péct na 150–200 °C podle typu trouby. Mazanec je vynikající snídaňové pečivo, ale můžete ho servírovat i k odpolední kávě.

Určitě vyzkoušejte kousek mazance namazaný vinným želé Růželé, jeho svěžest krásně kontrastuje s jemnou sladkostí likérového vína Lokus růžový.