Vína cuvée
Tramín qvevri
Qvevri je hliněná nádoba ve tvaru amfory a pochází z Gruzie. Byla vyrobena z hlíny z oblasti Kachetie a zde také vypálená. Tamější půda obsahuje vyšší množství stříbra, které působí asepticky a víno je proto více chráněno proti různým negativním mikrobiálním nepravostem. Další pevnost a ochranu vínu dodávají přirozené antioxidanty, které se uvolňují v průběhu kvašení a následného několikaměsíčního ležení vína na slupkách a pecičkách. Tato několik tisíc let stará technologie dává vzniknout velmi složitým vínům.
Výběrová vyzrálost, přirozený proces výroby s autochtonními kvasinkami, mikrovinařská filosofie přípravy vína, trpělivost, často až balancování na hraně, to jsou faktory, které podporují mnohovrstevnatost a originalitu tohoto vína.
Barva jantarová s měděně zlatavými odlesky ukazuje použitou technologii, odrůdu a nazrálost. Vůně, sladkého koření, především skořice je doplněna o medové tóny a tóny sušeného ovoce – meruňky a mandarinky. Po nadechnutí se objevují také květnaté tóny růžových okvětních plátků. Chuť je strukturní, kulatá, se zaobleným taninem z peciček a dubového dřeva, ve kterém víno rok vyzrávalo po roční maceraci na slupkách v nádobě qvevri. Na konci se objevuje chuť štavnaté křížaly z vyzrálé velkopavlovické meruňky.
Zatřídění
Ročník: | 2019 |
---|---|
Odrůda: | Tramín |
Jakostní třída: | Moravské zemské víno, bílé suché Neškolené Nefiltrované Nesířené |
Obs. alkoholu | cukru | kyselin | 12 % | 0,0 g/l | 5,8 g/l |
Vinařská oblast: | Morava |
Vinařská podoblast: | Velkopavlovická |
Vinařská obec: | Němčičky |
Způsob podávání
- Podávání 12–18 °C
- Snoubení
- Archivace 3–8 let