Vstupenky na divadelní představení Audience s Jakubem Špalkem a Janem Potměšilem ve Vinařském dvoře

Vína cuvée

Áčko

Áčko

Dříve se odrůdy řadily v závislosti na kvalitě hroznů do různých tříd. Do nejlepší třídy tzv. áčkové, patřily mimo jiné také odrůdy Rulandské bílé, Sauvignon a Tramín. Z původního viničního cuvée, které získávalo v rodině Stávků, především pod taktovkou Jaroslava Stávka, po desetiletí úspěchy na regionálních soutěžích, vznikla originální technologická kupáž s jasným poměrem těchto odrůd, který dovoluje vyniknout všem pozitivním odrůdovým charakteristikám.

Víno je vyrobeno z hroznů vysokých cukernatostí, proto každoročně dosahuje jemné kulatosti v podobě vyššího alkoholu a zbytkového cukru. Chuťová sladkost ovšem díky vyšší kyselině nepůsobí fádním, ale naopak šťavnatým dojmem. Aroma vína je velmi výrazné, po žlutém ovoci jako je kompotovaná hruška, mirabelka nebo vyzrálá broskev.

Kde víno koupit? Ceník

Zatřídění

Ročník: 2014
Odrůda: Sauvignon, Rulandské bílé a Tramín červený
Jakostní třída: Moravské zemské víno
Obs. alkoholu | cukru | kyselin 13,5 % | 12,7 g/l | 6,3 g/l
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická

Způsob podávání

Vhodný k dezertům Archivace 9 let Podávání při 10-13 °C

Áčko je vhodné podávat k bílým masům se sladkými nebo sladkokyselými omáčkami. Mírně vychlazené může dobře posloužit také jako doprovod rozličných ovocných salátů, pyré nebo lehkých ovocných dezertů.